Stop nu met rokken

Wat doet nicotine in je lichaam?

Nicotine is de werkzame stof in een sigaret en elke roker weet ook wel dat dit de stof is waardoor je verslaafd raakt aan het roken. Maar wat nicotine nu precies is en hoe het werkt in je hersenen daar staat niemand eigenlijk bij stil. Toch is het best interessant om te weten wat er gebeurt wanneer je een sigaret rookt. Er gebeurt namelijk behoorlijk veel zonder dat je het bewust door hebt.

Wat is nicotine?

Wat doet Nicotine met je longenVoor dat we ingaan op het werkzame gedeelte van de stof, eerst even een kleine introductie. Nicotine komt van nature voor in de tabaksplant, het vormt zich in de wortels en naarmate de plant verouderd kruipt de stof omhoog naar de bladeren om uiteindelijk in de tabak terecht te komen. Nicotine komt ook voor in aardappelen, tomaten en aubergine, echter in zulke kleine hoeveelheden dat dit niet te merken is.

Wat doet nicotine in je hersenen

Na een hijs van een sigaret komt de nicotine binnen zeven seconden in de hersenen terecht. Hier maakt het stoffen aan die zorgen voor associaties of verbindingen. Door deze verbindingen raak je voornamelijk verslaafd aan het roken, je koppelt bepaalde situaties of gebruiken aan het roken. Als je bijvoorbeeld altijd aan het roken bent tijdens het wachten op de bus, heeft de nicotine er voor gezorgd dat je hersenen deze verbinding hebben vastgelegd. Je zult dus altijd trek hebben in een sigaret wanneer je op de bus staat te wachten.

Naast de verbindingen verdooft de nicotine de zenuwcellen in de hersenen, hierdoor kan je een duizelig of misselijk gevoel krijgen. Bij een te hoge concentratie nicotine kun je zelfs heftige hoofdpijn krijgen. Nicotine maakt ook adrenaline aan wat ervoor zorgt dat je tijdelijk een opgewekt gevoel krijgt. Hoe meer nicotine de hersenen gewent zijn, hoe eerder je een slecht gevoel krijgt wanneer je niet rookt.

Nicotine in de rest van het lichaam

De rest van het lichaam krijgt ook te maken met de gevolgen van de nicotine, bijvoorbeeld door het vernauwen van de bloedvaten. Dit komt voornamelijk voor in handen en voeten, en is dan ook de reden dat veel rokers last hebben van koude handen en voeten. Het klonteren van bloedplaatjes is ook een bijwerking van nicotine, dit kan er voor zorgen dat bloedvaten dichtslibben waardoor er uiteindelijk niet meer genoeg bloed naar het hart stroomt, met alle gevolgen van dien.