Stop nu met rokken

Waarom roken mensen?

De meeste rokers zijn jong begonnen met roken, vaak al in de puberteit. Op die leeftijd is het heel belangrijk om bij een groep te horen en uit nieuwsgierigheid gaan jongeren dan meedoen met de anderen. Bovendien komt er ook een soort rebellie bij kijken: het is slecht voor je gezondheid, maar staat natuurlijk wel stoer en onafhankelijk!

Maar ook als mensen iets ouder zijn, kunnen ze elkaar aansteken met deze slechte gewoonte. Op het werk staan vaak mensen gezellig in een groepje te roken en te praten. Niet-rokers kunnen worden aangetrokken om er ook bij te komen en deel te nemen aan een sociaal gebeuren.

 

Andere redenen om te beginnen en door te gaan met roken

Waarom roken mensenHet komt ook vaak voor dat mensen willen stoppen met blowen en de gewone sigaret dan als alternatief nemen. Een rookverslaving kan zich dan gemakkelijk ontwikkelen. Er is ook een groep mensen die rookt om psychische problemen of lichamelijke pijn het hoofd te bieden: roken werkt ontspannend en kan voor mensen die labiel of snel gestrest zijn rustgevend zijn.

Mensen kunnen zich tijdens het roken high en zorgeloos voelen. Veel rokers genieten bovendien van de gewoonte van het opsteken van een sigaret en de smaak ervan en hebben er weinig vertrouwen in dat het zal lukken om af te kicken.

 

Lichamelijke en geestelijke verslaving

Aangezien roken verslavend werkt voor lichaam en geest, is het heel moeilijk om er mee te stoppen. De giftige stof nicotine zorgt ervoor dat je lichaam na het stoppen met roken om nicotine blijft vragen. Ontwenningsverschijnselen zoals concentratiestoornissen en hoofdpijn zorgen ervoor dat je steeds opnieuw naar een sigaret grijpt.

Veel mensen roken op bepaalde momenten van de dag, bijvoorbeeld na het eten of in de pauze of ze roken samen met anderen. Het is heel moeilijk om deze gewoontes en het sociale aspect ervan te doorbreken.

 

Welke mensen zijn geneigd tot verslaving aan roken?

Als je als kind veel volwassenen in je omgeving ziet roken, ben je zelf ook eerder geneigd om te gaan beginnen met roken, vanwege de rolmodellen die je als voorbeeld gehad hebt. Het heeft ook te maken met onzekerheid: jongeren die onzeker zijn kiezen liever voor het horen tot een groep dan voor hun gezondheid. Voor jonge vrouwen kan het roken ook aantrekkingskracht hebben omdat het je meestal minder eet en snoept als je rookt en je gewicht daardoor lager blijft.

Voor de mensen die niet kunnen stoppen met roken wegen de gewoonte, het plezier en de lekkere smaak van het roken gewoon niet op tegen de angst voor gezondheidsproblemen!