Stop nu met rokken

Ontwenningsverschijnselen roken

Roken is een verslaving. Zoals bij iedere verslaving zal ook stoppen met roken leiden tot ontwenningsverschijnselen. Hoe je daarmee om gaat, hangt veel van jezelf af en van jouw omgeving. De kunst is om niet terug te vallen en weer met roken te beginnen.

 

Zin om te roken

Ontwenningsverschijnselen rokenVeel rokers en ex rokers kennen dat gevoel. Je hebt zin om even te roken. Waarom is dat gevoel er? Omdat je je verveelt? Omdat je net iets minder prettigs hebt gehoord? Omdat je teruggefloten bent? Omdat je even wilt pauzeren van je werk? Er zijn heel wat redenen te noemen. Want roken kan rustgevend zijn. Maar kan dat dan niet ook op een andere manier? Deze vraag staat centraal wanneer je wilt stoppen met roken. Zoek die andere manier, gebruik hulpmiddelen, vraag je leefomgeving om ondersteuning. Want stoppen betekent dat je tijdens al die net genoemde momenten vervanging moet zoeken. Of, en dat is de andere weg, dat je besluit om wel die rust te nemen of te erkennen dat je je verveelt of niet leuk vond wat er gebeurde, maar dat op een andere manier gaat verwerken.

 

Voorkomen van de ontwenningsverschijnselen

In principe kun je ontwenning niet voorkomen. Jouw lichaam moet zichzelf schoonmaken van de vervuiling die het roken veroorzaakt heeft. Maar je kunt jezelf helpen. Door tijdelijk geen koffie of alcohol te nemen, want dat laat je lichaam vragen om ook te roken. Help jezelf door niet naar de ontwenningsverschijnselen te luisteren, maar ze te negeren en precies het tegenovergestelde te doen wat ze vragen.

Geef jouw lichaam de ruimte om dat wat de geest graag wil ook waar te kunnen maken. Je hebt besloten te stoppen met roken. Jouw geest en vermoedelijk je leefomgeving hebben je geholpen dit besluit te nemen. Zoek een hulpmiddel en start het proces. Je zult de eerste dagen onrustig zijn en last hebben van hartkloppingen of vermoeidheid. Jouw lichaam maakt namelijk zelf stoffen aan om te zorgen dat die kick van dat roken blijft. Dit proces wordt snel minder. Maar je moet er wel doorheen.

Wees niet bang. Het is geen afkicken zoals je wel eens in een serie ziet van iemand die zwaar verslaafd is. Het is een kalme reactie, die om een kalme aanpak vraagt. Door elk uur een glas water te drinken, sap en fruit te nemen, veel extra groente te eten, wordt jouw lichaam goed schoongespoeld en nemen de verschijnselen snel af.