Stop nu met rokken

Nicotinepleisters

Pleisters om te stoppen met roken

Pleisters om te stoppen met roken kunnen je een steuntje in de rug geven bij je stoppoging. De pleisters bevatten nicotine. die via de huid geleidelijk in het bloed komt. Het lichaam voelt geen tekorten, waardoor er geen of minder ontwenningsverschijnselen optreden. Pleisters om te stoppen met roken zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist, maar heb je hartklachten, alvleesklierproblemen, diabetes, te hoge bloeddruk of ben je in verwachting? Vraag dan, voor je met nicotinepleisters begint, eerst advies aan je arts. Doe dat ook als je medicijnen tegen astma en depressiviteit gebruikt.

 

Diverse pleisters, verschillende sterktes

NicotinepleisterJe hebt de keus uit diverse merken, zoals Nicotinell, NiQuitin en Nicorette. Op de verpakking staat hoeveel nicotine iedere pleister bevat. Je kunt bij Nicotinell en NiQuitin kiezen uit drie doseringen. De laagste is bedoeld voor rokers tot 20 sigaretten per dag, de hoogste voor zware rokers. Dit soort pleisters draag je dag en nacht. Nicorette heeft pleisters die 16 uur werken. Je doet ze, om slapeloosheid te voorkomen, ’s nachts af. De dosering is ook anders. Bij een kuur met Nicorette begin je met de hoogste dosering (25 mg) en bouwt dan volgens schema af. De informatie op de websites van de diverse merken kan je wellicht helpen bij je keus. Sommigen bieden ook een online coach aan.

 

Nicotinepleisters eenvoudig in het gebruik

Het gebruik van pleisters om te stoppen met roken is eenvoudig. Je plakt een pleister op een stukje droge, onbehaarde huid. Het maakt niet uit waar. Kies echter, om huidirritatie te voorkomen, niet steeds dezelfde plaats. Nicotinepleisters zijn bestand tegen water, zodat je gewoon kunt douchen, in bad kunt gaan of zwemmen. De meeste pleisters zijn voorzien van een sluiting die kleine kinderen minder gemakkelijk open kunnen krijgen. Kinderen mogen nicotinepleisters beslist niet gebruiken voor een kapotte knie of schram. Houdt daarom de pleisters buiten het bereik van kinderen.

 

Bijwerkingen nicotinepleisters

Het gebruik van nicotinepleisters kent een aantal bijwerkingen. Niet iedereen heeft er last van en veel klachten doen zich alleen in het begin van de kuur voor. Het is belangrijk dat je de bijsluiter helemaal doorleest en de pleisters strikt volgens voorschrift gebruikt. Steek je een sigaret op als je nicotinepleisters(of andere middelen met nicotine) gebruikt, dan kun je je beroerd gaan voelen omdat de dosis nicotine te hoog wordt. Bekende bijwerkingen bij normaal gebruik zijn: misselijkheid , diarree, hoofdpijn, slapeloosheid, verhoogde eetlust, nervositeit, verlaagde concentratie, rusteloosheid en duizeligheid.