Stop nu met rokken

Zijn nicotinepleisters verslavend

NicotinepleisterStoppen met roken is ontzettend lastig, dat zal iedere ex-roker beamen. Het is daarom prettig dat er veel hulpmiddelen op de markt zijn om u te ondersteunen bij het stoppen met roken. Het doorbreken van een patroon en het afleren van een verslaving is een moeilijke taak waarbij nicotinepleisters en nicotinekauwgom het uw lichaam wat eenvoudiger kunnen maken. Hoe werken pleisters met nicotine, zijn ze verslavend en wat zijn de voor- en nadelen precies?

 

De werking van nicotinepleisters

De verslavende stof in sigaretten, waardoor u dat lekkere, rustige gevoel krijgt, is nicotine. Deze stof is ook aanwezig in pleisters met nicotine. U krijgt de stof wel binnen, maar de schadelijke rook (waarin de teerdeeltjes en andere kankerverwekkende stoffen zitten) niet. De pleisters geven een constante hoeveelheid nicotine af aan uw lichaam. De truc bij deze pleisters is het afbouwen van de hoeveelheid van deze stof per pleister. Zo krijgt u steeds iets minder nicotine binnen. De lichamelijke effecten van het stoppen met roken worden hierdoor opgevangen. De pleisters kunnen ook een uitkomst zijn voor reizigers die lang in het vliegtuig zitten en daarom niet kunnen roken. Om gevoelens van stress en het snakken naar een sigaret af te zwakken, kan een nicotinepleister een goede oplossing zijn.

 

De voor- en nadelen van nicotinepleisters

Hoewel pleisters met nicotine het lichamelijke ongemak van het stoppen met roken op kunnen vangen, hebben ze geen invloed op de geestelijke verslaving die veel rokers hebben. De psychische en soms sociale drang naar het roken van een sigaret blijft bestaan. Ook moet u, om een plotselinge dip van het nicotinegehalte, de pleisters wel steeds opnieuw vervangen. Daarnaast kunt u zich afvragen of de opname van nicotine in de bloedbaan is wat u wilt. Bovendien kleven aan pleisters met nicotine vervelende bijwerkingen: zo kunt u last krijgen van huidirritatie (op de plek waar u de pleister plakt), u kunt u rusteloos voelen en daardoor slecht slapen en u kunt een allergische (huid)reactie krijgen.

 

Wilt u stoppen met roken en zo een gezonder leven voor uzelf creëren? Er zijn veel hulpmiddelen op de markt om te stoppen met roken. Weeg de voor- en nadelen van nicotinepleisters zorgvuldig tegen elkaar af. Veel succes!