Stop nu met rokken

Is nicotinekauwgom verslavend?

NicotinekauwgomStoppen met roken is niet voor iedereen even gemakkelijk. Gelukkig zijn er vele hulpmiddelen die het stoppen met roken net iets gemakkelijker maken. Wat dacht u bijvoorbeeld van nicotinekauwgom? Hoe gebruikt u dat precies en wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van nicotinekauwgom? En is het echt zo verslavend als sommige mensen zeggen?

Hoe gebruikt u nicotinekauwgom?

Deze kauwgom wordt gebruikt als een vervanging voor de behoefte aan nicotine die rokers vaak hebben. De kauwgom kan gewoon tussen de wang en kiezen gestopt worden. Elke keer dat u kauwt wordt er een vleugje nicotine afgegeven. De nicotine wordt door het wangslijmvlies opgenomen in het lichaam, waardoor de behoefte aan nicotine afneemt. De kauwgom is verkrijgbaar in verschillende smaken. De meest bekende merken kauwgom zijn Nicotinell en Nicorette. De kauwgom is verkrijgbaar in zowel 2 als 4 milligram.

Wat zijn de voordelen van nicotinekauwgom?

De kauwgom kan een uitstekende vervanger zijn voor de behoefte aan een sigaret. Elke keer dat uw kauwt op de kauwgom wordt er namelijk een vleugje nicotine afgegeven. Echter niet zoveel als in een sigaret zit. Uw lichaam krijgt dus minder nicotine binnen. Voor uw gezondheid is dat veel beter. Daarnaast is het gebruik van de kauwgom een uitstekend hulpmiddel wanneer u geleidelijk wilt stoppen met roken en niet in een keer durft te stoppen. Tevens heeft u zelf de controle over hoeveel nicotine u uzelf geeft. U leert dus verantwoordelijk om te gaan met nicotine.

Wat zijn de nadelen van nicotinekauwgom?

Niet iedereen kan zomaar deze kauwgom gebruiken om te stoppen met roken. Zo kan iemand die borstvoeding geeft of jonger is dan 18 jaar deze kauwgom niet gebruiken. Ook wanneer u bijvoorbeeld gevoelig bent voor ontstekingen in uw mond of last heeft van hartritmestoornissen. Het gebruik van de kauwgom kan ook allerlei vervelende bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, hoofdpijn en darmklachten. Daarnaast kan het lang duren voordat u daadwerkelijk gestopt bent met roken. Pas na drie maanden, afhankelijk natuurlijk van hoeveel u rookt, kunt u pas gaan minderen met het aantal stukjes kauwgoms per dag.

Is nicotinekauwgom verslavend?

Er wordt door verschillende mensen aangegeven dat de kauwgom verslavend zou zijn. Het kan zeker een verslaving worden wanneer het enkel als een vervanging wordt gezien voor roken. U krijgt namelijk nog steeds nicotine binnen, ook al is de dosering veel lager. Wanneer u de kauwgom gebruikt, is het daarom verstandig om dit te doen in overleg met de huisarts of apotheek. Deze kunnen u van prima advies voorzien.