Stop nu met rokken

Methodes om te stoppen met roken

In Nederland roken 4,5 miljoen mensen van 15 jaar en ouder regelmatig, sommigen zelfs onafgebroken.“Stoppen met roken” – is een cliché waarmee alle roker steeds opnieuw worden geconfronteerd, hetzij door familie, vrienden en collega’s of noodzakelijkerwijze wegens een gezondheidsprobleem. “Stoppen met roken” is dan ook een vast bestanddeel van de jaarlijkse wederkerende goede voornemens en dus proberen per jaar een miljoen mensen met roken te stoppen. Ondanks dat dit zeer verstandig is, er absoluut geen nadelen aan verbonden zijn en men zelfs zijn leven met tien jaar verlengen kan, is stoppen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zegge en schrijve één op de vijf roker lukt het namelijk om voorgoed van de nicotineverslaving af te komen.

Snel stoppen met rokenZodra men gestopt is met roken, duurt het niet lang voordat de eerste ontwenningsverschijnselen optreden. Het gebrek aan nicotine zorgt ervoor dat in de hersenen geen dopamine meer vrijkomt, een stof die voor een behaaglijke gevoel zorgt. De begeerte naar nicotine groeit snel en kan bij langere onthouding leiden tot extreme, negatieve emotionele veranderingen en verschillende lichamelijke ongemakken zoals, slapeloosheid, maag- en darmprobleem, trillen en transpireren. Om de dopamine toch te laten vrijkomen en de bijverschijnselen te beperken, kan men nicotinevervangers, medicatie of therapie gebruiken.

Nicotinevervanger Pleister

Een nicotinepleister is speciaal voor de sterke roker (20+ sigaretten per dag) en zorgt ervoor dat het lichaam de gehele dag een gelijkmatige hoeveelheid nicotine toegediend krijgt. De pleister wordt 24 uur gedragen en direct op de huid aangebracht. De nicotine komt via de huid in de bloedbaan. Na drie maanden gebruik kunnen de pleisters worden afgezet.

Nicotinevervanger Kauwgum of Zuigtablet

Een nicotinekauwgum of zuigtablet is verkrijgbaar voor de regelmatige roker met 2 mg nicotine en voor de sterke roker met 4 mg nicotine inhoud. Bij het kauwen van de kauwgum komt de nicotine langzaam vrij, steekt men dan het stukje kauwgum tussen de wang en de kiezen wordt de nicotine via het slijmvlies in het bloed opgenomen. Als de smaak weg is, herhaalt men de procedure. Bij de zuigtablet geldt dezelfde procedure maar zuigt men eerst voordat het tablet tussen wang en tandvlees wordt geplaatst. Tijdens de 90 dagen kuur wordt de hoeveelheid kauwgum of tabletten per dag successieve teruggebracht.

Medicijnen tegen roken

Via de huisarts zijn verschillende medicijnen zoals Nortrilen, Champix en Zyban verkrijgbaar die helpen tegen humeurigheid, ongeduldig zijn, prikkelbaarheid, rusteloosheid, slapeloosheid, angst, slechte concentratie, koude rillingen, tintelingen aan handen en voeten, een tragere hartslag, tragere hartslag, toegenomen eetlust en gewichtstoename. Bovendien zorgen ze voor minder trek in sigaretten.

Acupunctuur

Acupunctuur helpt de behoefte aan nicotine te verminderen en kan tegelijkertijd bijvoorbeeld de longen-energie versterken en zo zowel de lichamelijke als ook de geestelijke afhankelijkheid beïnvloeden. Gemiddeld zouden minimaal 3 behandelingen binnen twee weken werkzaam zijn.

Lasertherapie

Bij de laserbehandeling worden bepaalde lichaamspunten gestimuleerd zodat de behoefte aan nicotine verdwijnt, bovendien zorgt het voor de snelle productie van endorfine, een vervanger van dopamine, hierdoor worden de ontwenningsverschijnselen essentieel geëlimineerd.

Ongetwijfeld helpen alle methoden mee om met het roken te kunnen stoppen, maar aangezien zo weinig roker daadwerkelijk stoppen, ligt de uiteindelijke oplossing hoofdzakelijk bij de roker zelf. Een realistische zelfcontrole, ook de sociale controle genoemd, aangaande het gezondheidsrisico’s voor zichzelf en zijn omgeving, de sociale acceptatie van het roken, het rookverbod in vele gebouwen of de hoge prijs van sigaretten, is de sleutel tot het stoppen met roken.