Stop nu met rokken

Hoe schadelijk is roken

Dat roken schadelijk voor is de gezondheid, dat weten we wel. Maar hoe ongezond is het nu precies en welke gevaren loop je? Veel rokers vragen zich dit af omdat ze denken dat de eerste jaren roken geen kwaad kunnen. Hopelijk brengt dit artikel je op andere gedachten en laat je die volgende sigaret liggen.

De eerste sigaret

De eerste sigaret heeft al gevolgen voor je lichaam. De hartslag gaat omhoog, de teer hoop zich op in de longblaasjes en de nicotine zorgt voor een drang naar meer. De verslaving is eigenlijk gelijk al begonnen. Uiteraard zul je niet direct wat merken maar naar mate er meer sigaretten volgen zul je meer en meer gevolgen gaan voelen.

Na vijf jaar roken

Roken is dodelijkNa vijf jaar zo’n tien sigaretten per dag zul je merken dat de conditie omlaag gaat. Je gaat moeilijker ademhalen en het ademhalen gaat minder diep. Dit komt doordat er al een redelijke hoeveelheid schadelijke stoffen in de longblaasjes zit. Het risico op long- en huidkanker is ook al aanwezig en zelfs 20% hoger dan niet-rokers. De kans op een beroerte of hartaanval is hoger dan die van niet-rokers en je zult langzaam gaan merken dat de huid valer aan het worden is. Ook de smaak- en reukzin zijn al flink afgenomen.

Na tien jaar roken

Na tien jaar roken is de kans op kanker in verschillende vormen veel groter dan die van niet-rokers. De conditie en inhoud van de longen is dusdanig afgenomen dat je een reële kans hebt om COPD te krijgen. Dit betekent dat de longen worden geblokkeerd door alle schadelijke stoffen en dat ademhalen steeds moeilijker gaat worden. De huid is een stuk slechter en valer van kleur dan die van niet-rokers en ook het haar gaat de gevolgen merken. De kans op haaruitval is enorm toegenomen en je zult eerder grijs worden.