Stop nu met rokken

5 redenen om te stoppen met roken

Een van de meest gehoorde goede voornemens voor het nieuwe jaar is stoppen met roken. Soms is dit op doktersvoorschrift, maar voor veel mensen gewoon omdat ze willen stoppen met een zeer ongezonde gewoonte of zelfs verslaving. Lees deze korte opsomming van de voordelen van stoppen met roken en start meteen met een gezonder leven of te wel onze…

5 redenen om te stoppen met roken.

Betere conditie door niet te roken

Als je stopt met roken kun je gemakkelijker ademen. Wat dit doet met je lichaam is duidelijk. Een betere ademhaling zorgt voor zuurstofrijk bloed en zuurstoftoevoer naar de ogen, hersenen en spieren. Het bewegen gaat gemakkelijker. Je kunt beter ruiken en proeven. Het risico op hart- en vaatziekten, longziekten en beroertes neemt af. Door het stoppen met nicotinegebruik normaliseert mogelijk je bloeddruk.

Kortom, je voelt je lichamelijk en geestelijk fitter. Sporten gaat je gemakkelijker af. Een ander argument is dat zowel bij mannen als vrouwen de vruchtbaarheid toeneemt na stoppen met roken.

Stop nu met roken

Voorkomen van kanker

Mensen die niet roken krijgen zelden longkanker. Bij mensen met longkanker is in negen van de tien gevallen de oorzaak gelegen in het roken. Roken kan tien verschillende soorten kanker veroorzaken of mede de oorzaak zijn van kanker.

Rookvrij huis

Het is niet alleen leuk om er zelf beter uit te zien als je stopt met roken. Het is ook fijn om een schoon huis te hebben met frisse, witte muren. In een huis waar gerookt wordt hangt een vervuilde, vieze lucht en zijn de muren niet meer smetteloos. Sinds het algemene rookverbod in bijvoorbeeld kantines, recreatieruimten en hotels hebben volwassenen en kinderen ook geen last meer van onvrijwillig ‘meeroken’.

Financieel voordeel

Voor veel mensen scheelt stoppen met roken honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar. Als je gestopt bent, trakteer jezelf en je omgeving dan van het geld dat je hebt uitgespaard.

Sociale norm

Vroeger wist men niet dat roken heel schadelijk is voor de gezondheid. Tegenwoordig is algemeen bekend welke schadelijke gevolgen roken kan hebben voor jezelf én voor je omgeving. In televisiespotjes wordt roken op een positieve manier ontmoedigd: ‘roken kan écht niet meer’. Niet roken tot norm maken is het doel van de campagne.

Nadelen van stoppen met roken

De eerste dagen na het stoppen met roken heeft het lichaam last van ontwenningsverschijnselen zoals concentratieproblemen, snel geїrriteerd zijn en een depressief of rusteloos gevoel. Het is goed te bedenken dat deze verschijnselen al na enkele dagen sterk verminderen. Nicotinevervangers kunnen de verschijnselen verlichten.